NEW RESIDENCE

The historical character of the house is highlighted by intersecting planes of clay tile roofs over an open accessible attic space.  In order to accomplish this goal, the structure was engineered with ridge and valley beams to support the typical rafters.

The interior of the house was laid out with large open rooms, requiring that engineered timber elements be designed for long spans to enable the support of offset bearing walls above.  The house is constructed over a full basement with 10 foot ceilings.

The bridge structure was detailed to blend into the history and architecture of its surroundings.  The design, however, is as stalwart as a highway bridge to accommodate fire trucks, moving trucks and all other vehicular traffic.

Project Location: 
Lake Forest, Illinois
Architect: 
Melichar Architects